[title size=”1″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=”” class=”” id=””]Ebru Malzemeleri – Kıvam Arttırıcılar[/title]

Ebruda serpilen boyanın çökmesinin önlenmesi, damla şekillerinin istenilen biçimde olması, renklerin canlılığı ve boyanın kâğıda sabitlenmesi için ebru suyunun belli bir kıvamda olması gerekir. Tarih boyunca suyun yoğunlaştırılması için çeşitli malzemeler kullanılmıştır. Geven isimli bitkinin salgısı olan kitre en çok tercih edilen kıvam artırıcı olmuştur. Kitre yerine keten tohumu, sahlep, ayva çekirdeği, hilbe, carrageenan gibi maddelerde kullanılmıştır.

  1. Kitre: Anadolu’nun farklı bölgelerinde yetişen geven bitkisinin gövdesinin çizilmesiyle elde edilir. Çizilen yerden sızan sıvı havayla temas ettiğinde katılaşır, plâka ve şerit halindeki kitre kırılarak toplanır. Her sızımda rengi biraz daha beyazlaşır ve ebru için en iyi neticeyi en beyaz kitre verir. Normal ısı ve nem şartlarında on beş veya yirmi gün kadar dayanır.
  2. Carrageenan (Deniz kadayıfı): Okyanus derinliklerinden çıkartılan, esmer su yosunu bitkisidir. Önceleri suda kaynatılarak yoğunluğu sağlanırdı, bugün ise öğütülmüş olarak imal edilip soğuk suda eritilerek kullanılır. Carrageenan normal ısı ve nem şartlarında otuz veya otuz beş gün kadar dayanır.
[separator style_type=”double” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][sharing tagline=”Bu yazıyı sosyal medya platformlarında paylaşmak veya e-mail ile yollamak için bu yandaki simgeleri kullanabilirsiniz” tagline_color=”#ffffff” title=”#EBRUSANATI” link=”” description=”Ebrusanati.com sitesi aracılığıyla” pinterest_image=”” icons_boxed=”yes” icons_boxed_radius=”5px” box_colors=”” icon_colors=”” tooltip_placement=”” backgroundcolor=”#dd3333″ class=”” id=””][/sharing]